Music in the Garden 
29 juni - 1 juli 2022

Numrerade stolar!
Skynda att säkra de bästa platserna!
Specialpriser för pensionär och ungdomar upp till 20!
Speciellt rabatterade biljetter till invigningsdagen, den 29 juni.

Festivalområdet

För andra året i följd äger Music in the Garden rum i Botaniska trädgården i Uppsala. En utomhusfestival under tre dagar med kammarmusikalisk inriktning som gärna korsar gränserna mellan klassisk musik och andra musikaliska uttryck. Botaniska trädgården med sin anrika historia, arkitektur och växtprakt skänker en perfekt inramning.  

Nytt för i år är att vi kommer att ha
ett mycket större inhängnat område.
Här kan du, vänner och familj - stora som små - "hänga" och njuta av fantastisk musik, vacker miljö och delikatessmeny signerad Cajsas kök, som du kan förbeställa i samband med köp av ditt festivalpass! I år också 
fullständiga rättigheter för öl och vin.

Pedalling pizza palace kommer att sälja ryckande färska pizzor under festivalen!

Det går  att både köpa pass eller enskilda biljetter. specialrabatter för ungdomar upp till 20 år och pensionärer.

 Festivalområdet är öppet
mellan 14.30-22.00.



Årets konserter

Många kända och älskade verk kommer 
att framföras, bland annat Mozarts symfoni nr 41, Jupitersymfonin, hans tredje violinkonsert och pianomusik av Chopin och Albéniz. Vi hör också musik av Jan Johansson, amerikanska Caroline Shaw och får ta del av den brasilianska musikskatten och populärmusik från Argentina. 

 Världsberömda mezzosopranen 
Anne Sofie von Otter får vi uppleva tillsammans med Lithuanian Chamber Orchestra under ledning av vår tids ledande dirigenter Christian Karlsen. 

Förutom de redan nämnda höjdpunkterna får vi också möta en av landets främsta jazzpianister, Jan Lundgren, som genom ett 50-tal album och en mängd projekt och samarbeten visat på sin förmåga att omfamna traditionen och samtidigt ständigt förnya sig. Med sig till Uppsala har han ingen mindre än den folkkäre basisten och kompositören 
Georg Riedel.

Låt dig frästas!
Varmt vällkommen till en öförglömlig sommarfestival

 Klaus Pontvik Festivalgeneral kontakt@musicinthegarden.se

Fotoutställning Midsummer Magic

En extra krydda på festivalen blir fotoutställningen med bilder av
den mytomspunne amerikanske Woodstock-fotografen Henry Diltz 
och den brittiska fotografen Pattie Boyd som inspirerade Beatles och Eric Clapton till flera av deras främsta hits. Hon är en del av pophistorien!

Kom och njut av levande musik, fotokonst och god mat under tre härliga sommardagar.

Utställningen kommer att visas i vackra Linneanum 26 juni till 1 juli.

Programmet dag för dag

Onsdag 29 juni

Ellen Nisbeth

Victoria Birchner

Eldbjørg Hemsing 

Lithuanian Chamber Orchestra

kl 14.30 Festivalområdet öppnar.

kl 14.30 Fotoutställningen Midsummer Magic öppnar.

kl 16.00 Konsert 

Ellen Nisbeth, viola, & Marcin Tjernbäck, piano

Ellen Nisbeth, viola
”A genuine rising star” skrev inflytelserika The Strad Magazine och gav Ellen Nisbeths cd Let Beauty Awake utmärkelsen ”Editors Choice”. Sedan debuten 2012 då hon som första violast någonsin vann Solistpriset och det Norska Solistpriset, de mest prestigefulla prisen för unga musiker i Norden har Ellen etablerat sig som en av de främsta altviolinisterna på den internationella scenen. Hon har varit solist tillsammans med orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Bergens filharmoniker, symfoniorkestrarna i Trondheim och Göteborg och framträtt på kammarmusikfestivalerna i Bergen, Oslo och Verbier med musiker
som Martin Fröst, Leif Ove Andsnes och Bengt Forsberg.

Marcin Tjernbäck, piano
Den unga pianisten Marcin Tjernbäck från Uppsala gjorde ett bejublat framträdande på Music in the Garden förra året och det är med glädje vi hälsar honom tillbaka. Han har tidigare erhållit Musikens Hus Vänners stipendium. År 2018 debuterade han som solist tillsammans med Södra Latins Symfoniorkester i Flensburgs Deutches Haus i Tyskland och ett år senare framträdde han som solist i Konserthuset Stockholm. I dag studerar Marcin för professor Stefan Bojsten på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ger konserter både som solist och kammarmusiker.

kl 18.00 Konsert 

Victoria Birchner, sång & Julieta Lizzoli, piano

Den argentinska sångerskan Victoria Birchner är en av de mest lovande latinamerikanska populärmusik-artisterna med rötter i folkmusiktraditionen. Hennes sceniska karisma är omtalad och hon hyllas ständigt för de fantastiska konsertupplevelser hon bjuder publiken på. Hon samarbetar också med många av världens främsta artister inom sin genre, som Juan Falú, Cecilia Todd, Teresa Parodi och många andra. På sitt senaste album ”Que suene a Victoria" ackompanjeras hon av pianisten Julieta Lizzoli, som vi också får möta vid den här konserten.

kl 20.00 Konsert

Eldbjørg Hemsing, solist & Lithuanian Chamber Orchestra

Eldbjørg Hemsing, violin  
Den norska violinisten Eldbjørg Hemsing har hyllats av kritiker för sitt både bländande virtuosa och musikaliskt insiktsfulla spel. Hennes framträdanden är ”skimrande och sofistikerade” skrev BBC Music Magazine. Hon har framträtt på prestigefyllda arenor över hela världen, inklusive Lincoln Center, Kennedy Center, Wigmore Hall, Verbier Festival och National Center for Performing Arts i Peking. Hon har ett nära samarbete med den fram-stående tonsättaren Tan Dun och har bland annat spelat in hans violinkonsert Fire Ritual tillsammans med Oslofilharmonikerna.

Lithuanian Chamber Orchestra
Sedan flera decennier anses Litauens kammarorkester – Lithuanian Chamber Orchestra (LCO) – som en av de främsta internationella orkestrarna i sin storlek. En rad av världens absolut främsta artister har framträtt tillsammans med LCO, bland andra violinister som Gidon Kremer, Gil Shaham, Daniel Hope, Vadim Repin och Janine Jansen, cellister som Mstislav Rostropovich och Mischa Maisky, pianisterna Evgeny Kissin och Barry Douglas, och många andra. Under 1990-talet ledde den världsberömde violinisten och dirigenten Yehudi Menuhin orkestern vid över 60 konserter vid internationella turnéer. Nu äntligen till Sverige och Botaniska trädgården. Ett särskilt tack till våra samarbetspartners: Litauens kulturattaché i Sverige, Finland och Danmark, samt från Litauens Kulturinstitut för att möjliggöra detta samarbete!

Christian Karlsen, dirigent
Christian Karlsen är en av Sveriges mest uppmärk-sammade musikprofiler. Han vann 2021 en grammis för bästa klassiska album tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann och har under två säsonger medverkat i SVT:s program Kontrapunkt. Han har arbetat med de flesta av världens främsta tonsättare, däribland Karlheinz Stockhausen, polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaid.

Torsdag 30 juni

Gabriel Escudero

Georg Riedel

kl 14.30 Festivalområdet öppnar

kl 14.30 Fotoutställningen Midsummer Magic öppnar

kl 17.00 Konsert

Gabriel Escudero, konsertpianist

Spanske konsertpianisten Gabriel Escudero från Cartagena är verksam över hela världen och har bland annat framträtt i anrika Musikverein i Wien, Mozarteum i Salzburg, Carnegie Hall i New York och Musikhalle i Hamburg. Han är utbildad vid Manhattan School of Music och Sibeliusakademin i Helsingfors och har genom åren vunnit flera tävlingar och erhållit en rad priser, bland annat prestigefyllda Steinway & Sons Special Prize. Förutom internationella konserter är Gabriel Escudero en eftertraktad pedagog och har undervisat både på Manhattan School of Music och International School of Music Finland i Helsingfors.

kl 20.00 Konsert 

Jan Lundgren, Georg Riedel & Jela String Quartet

Jan Lundgren började spela piano som femåring. Från början var repertoaren klassisk, men efter att i tonåren hört albumet Night Train med Oscar Peterson upplevde Jan Lundgren jazzens improvisationer som befriande, en känsla som var ”enorm och total”. Att leverera personliga, harmoniskt skimrande och rytmiskt swingmättade improvisationer är något av Jans signum. Vare sig det gäller standardlåtar, folkmusik eller klassisk musik sätter han sin egen personliga prägel på musiken. 

Georg Riedel, basist, kompositör, arrangör med mera är en av de stora svenska musikerna som sedan 50-talet präglat svenskt musikliv. Oavsett om det handlar om den klassiska ”Jazz på svenska” där Georg spelar duo med Jan Johansson, beställningsverk för symfoniorkestrar eller barnvisor, uppskattas hans musik av alla generationer. Under sin långa musikerbana har Riedel samarbetat med jazzmusiker och jazzgrupper som förutom Jan Johansson även Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Allan, Radiobandet, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson med flera.  

Mattias Svensson är sedan länge en av Sveriges mest efterfrågade basister, men är också internationellt erkänd. Han samarbetar ständigt med jazzeliten, inte minst med Jan Lundgren i vars trio han ingår sedan många år. Han framträder också med storheter som Viktoria Tolstoy och Jacob Karlzon.  

JELA String Quartet består av framstående instrumentalister från Wien. Ensemblen är internationellt verksam och har ett nära samarbete Jan Lundgren. Kvartetten består av  Joanna Lewis – violin I, Emily Stewart – violin II, Lena Fankhauser – viola och Asja Valcic – cello.

Fredag 1 juli

Cecilia Siqueira & Fernando Lima

Ann Sofie von Otter

Christian Karlsen

kl 14.30 Festivalområdet öppnar

kl 14.30 Fotoutställningen Midsummer Magic öppnar

kl 17.00 Konsert 

Duo Siqueira Lima

Cecilia Siqueira och Fernando Lima, är två av världens i särklass främsta duo-gitarrister. Med sin utsökta timing, finslipade teknik och enastående musikalitet är varje konsert med Siqueira Lima Duo en upplevelse.

Cecilia Siqueira från Uruguay och Fernando Lima från Brasilien möttes vid en internationell gitarrtävling 2001 i Brasilien. Juryn kunde inte enas om en vinnare – de delade första pris! Året därpå bildade de Siqueira Lima Duo och har sedan dess gjort en fenomenal internationell karriär med konserter vid de mest besökta festivalerna och konsertscenerna över världen.

För att nämna några har de gett konserter i Lincoln Center i New York, New World Center i Miami, Concertgebouw i Amsterdam och medverkat vid festivaler som Koblenz Guitar Festival, Festival Guitarras Latinas i Paraguay, Uppsala Internationella Gitarrfestival och Copenhagen Guitar Festival.

kl 20.00 Konsert

Ann Sofie von Otter & Lithuanian Chamber Orchestra

Anne Sofie von Otter, mezzosopran 
Utan tvekan är mezzosopranen Anne Sofie von Otter en av Sveriges internationellt mest kända sångare. Till synes obehindrat rör hon sig över epoker och genrer, men alltid med samma hängivenhet och omsorg. Hennes repertoar spänner över alla de stora klassiska kompositörerna – Händel, Debussy, Schubert, Strauss, Wagner och många fler. Men hon har även samarbetat med artister som Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Elvis Costello, som skrivit musik direkt för henne. Hon hör verkligen till den unika skara artister med förmågan att kombinera djup med en enorm bredd. Flera av hennes många inspelningar han belönats med priser och utmärkelser, bland annat flera Grammy Awards. 

Lithuanian Chamber Orchestra 
Sedan flera decennier anses Litauens kammarorkester – Lithuanian Chamber Orchestra (LCO) – som en av de främsta internationella orkestrarna i sin storlek. En rad av världens absolut främsta artister har framträtt tillsammans med LCO, bland andra violinister som Gidon Kremer, Gil Shaham, Daniel Hope, Vadim Repin och Janine Jansen, cellister som Mstislav Rostropovich och Mischa Maisky, pianisterna Evgeny Kissin och Barry Douglas, och många andra. Under 1990-talet ledde den världsberömde violinisten och dirigenten Yehudi Menuhin orkestern vid över 60 konserter vid internationella turnéer. Nu äntligen till Sverige och Botaniska trädgården. Ett särskilt tack till våra samarbetspartners: Litauens kulturattaché i Sverige, Finland och Danmark, samt från Litauens Kulturinstitut för att möjliggöra detta samarbete!

Christian Karlsen, dirigent 
Christian Karlsen är en av Sveriges mest uppmärksammade musikprofiler. Han vann 2021 en grammis för bästa klassiska album tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann och har under två säsonger medverkat i SVT:s program Kontrapunkt. Han är kritikerrosad för sina Haydn- och Mozarttolkningar, men har ett starkt fokus på vår tids musik. Redan som 20-åring samarbetade han med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat med de flesta av världens främsta tonsättare, däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina. Han dirigerar regelbundet topporkestrar i Sverige och internationellt.